Nijmegen heeft de afgelopen tijd te maken gehad met verschillende incidenten van wateroverlast. De oorzaken waren divers, van hevige regenbuien tot gesprongen leidingen. In dit artikel bespreken we de recente gevallen van wateroverlast in Nijmegen en de gevolgen die deze hebben gehad.
Hevige regenbuien zorgen voor overstromingen
Op zaterdag 1 juni zorgden hevige regenbuien voor wateroverlast in verschillende delen van Nijmegen. Straten kwamen blank te staan, kelders liepen onder en er was schade aan woningen en auto’s. De brandweer rukte tientallen keren uit om pompen en waterdichte sluitingen te plaatsen.
Een van de zwaarst getroffen gebieden was de wijk Altrade. Hier stroomde het water op sommige plekken tot wel 30 centimeter hoog. Bewoners moesten hun huizen uit en werden opgevangen in een sporthal. Ook in de binnenstad was er wateroverlast, onder andere op het Javaplein en in de Archipelstraat.
De oorzaak van de wateroverlast was de grote hoeveelheid regen die in korte tijd viel. In totaal viel er in Nijmegen binnen een uur zo’n 30 millimeter regen. De riolering kon dit water niet verwerken, waardoor het op straat kwam te staan.
Waterschade door gesprongen leidingen
Naast de regenbuien zorgden ook gesprongen leidingen voor wateroverlast in Nijmegen. Op donderdag 6 juni sprong er een waterleiding in de Molenstraat. Hierdoor stroomde er water op straat en liepen verschillende kelders onder. De brandweer was ter plaatse om het water weg te pompen.
Ook in de Heemraadstraat was er op donderdag 6 juni wateroverlast door een gesprongen waterleiding. De straat kwam blank te staan en er was schade aan woningen en auto’s. De oorzaak van de gesprongen leidingen is nog onbekend.
Gevolgen van wateroverlast
De wateroverlast in Nijmegen heeft voor veel overlast en schade gezorgd. Bewoners moesten hun huizen uit, er was schade aan woningen en auto’s en bedrijven moesten hun deuren sluiten. De totale schade is nog niet bekend.
Naast de materiële schade is er ook psychische schade door de wateroverlast. Veel mensen zijn bang dat hun huis opnieuw zal overstromen, en sommigen kampen met slaapproblemen of stress.
Wat kan er gedaan worden om wateroverlast te voorkomen?
Er zijn verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om wateroverlast te voorkomen. Zo kan de riolering worden verbeterd, zodat deze meer water kan verwerken. Ook kunnen er meer groene daken en wadi’s worden aangelegd,die het water beter vasthouden. Daarnaast is het belangrijk om alert te zijn op het weerbericht en te weten wat te doen bij wateroverlast.
De gemeente Nijmegen investeert de komende jaren al in diverse maatregelen om wateroverlast te bestrijden. Zo wordt er gewerkt aan de verbetering van de riolering en worden er meer groene daken aangelegd. Ook wordt er een campagne gevoerd om inwoners te informeren over wateroverlast en wat ze zelf kunnen doen om zich hiertegen te beschermen.